Sesungguhnya antara tanda kasih dan cinta yang tulus terhadap Al Imam Sayyid Ahmad ibn Idris ialah dengan mempersembahkan khidmat terhadap karya-karya agungnya. Ia demi menjulang dan memperkenalkan amalan dan ilmu al Imam Sayyid Ahmad ibn Idris untuk dikongsi bersama umat Islam.

Justeru, dalam kunjungan ke Sudan baru-baru ini, Dato’ Syeikh Haji Muhammad Fuad bin Kamaludin telah mempersembahkan cetakan dan terbitan terkini karya turath Tarekat Ahmadiah Idrisiah yang dikeluarkan oleh Masyyakhah Tarekat Ahmadiah Idrisiah Asia Tenggara kepada gurunya yang dikasihi Prof Dr Sayyid Abdul Wahhab al Tazi al Hasan al Idrisi, Syeikh Umum Tarekat Ahmadiah Idrisiah Dunia.

Pertemuan dan majlis yang penuh barakah itu bertempat di ibu pejabat Masyyakhah Umum Tarekat Ahmadiah Idrisiah Dunia di Omdurman. Antara karya-karya turath tersebut ialah:

1- Risalah al Aurad al Idrisiah
رسالة الأوراد الإدريسية

 

2- Majmuah Ahzab wa Aurad wa Rasail al Imam al Sayyid Ahmad ibn Idris
مجموعة إحزاب وأوراد ورسائل الإمام السيد أحمد بن إدريس

3- Ahzab Wa Aurad al Tariqah al Ahmadiah al Idrisiah.
أحزاب وأوراد الطريقة الأحمدية الإدريسية

Cetakan terbaru karya-karya berkaitan Tarekat Ahmadia Idrisiah yang dikeluarkan oleh Masyyakhah Tarekat Ahmadiah Idrisiah Asia Tenggara melalui usaha dan buah fikiran Dato’ Syeikh Muhammad Fuad bin Kamaludin ini adalah yang paling teliti, kemas dan menarik pernah dihasilkan di dunia semenjak zaman Imam Ahmad ibn Idris.

Semoga dengan usaha murni ini, dapat menyebarluaskan manhaj dan keilmuan al Imam Sayyid Ahmad ibn Idris merentasi sempadan negara dan politik.

#masyyakhah #ahmadiah #idrisiah #imamahmadibnidris #syeikhfuad#abdulwahabattazi #sahahidrisiah #khartoum #sudan

 

Prof Dr Sayyid Abdul Wahhab al Tazi ibn al Hasan al Idrisi meneliti kitab Aurad Tarekat Ahmadiah Idrisiah yang diterbitkan dengan seliaannya ketika dipersembahkan oleh Dato’ Haji Muhammad Fuad bin Kamaludin selalu Wakil Tarekat Ahmadiah Idrisiah Asia Tenggara di Sudan baru-baru ini.

 

Dari kiri: Dr Sayyid Muhammad al Mujaddidi al Idrisi, Prof Dr Sayyid Abdul Wahhab al Tazi al Idrisi dan Dato’ Syeikh Haji Muhammad Fuad bin Kamaludin.

 

Turut sama meneliti hasil terbitan dan cetakan terkini turath Imam Ahmad ibn Idris ialah Dr Sayyid Muhammad al Mujaddidi ibn al Hasan al Idrisi yang merupakan adinda kepada Syeikh Umum Tarekat Ahmadiah Idrisiah Dunia.

 

Leave a Reply